Risotto


[…]And you’re singing the songs
Thinking this is the life
And you wake up in the morning and you’re head feels twice the size
Where you gonna go? Where you gonna go?
Where you gonna sleep tonight?[…]

Amy McDonald. Nowowykluta gwiazdka brit-pop’u. Nawet jej się ten kawałek udał.

A teraz do rzeczy, czyli idziemy do sklepu i kupujemy:
☼ tarty parmezan
☼ ryż (chyba, że mamy pod ręką 150g)
☼ oliwę z oliwek (chyba, że mamy pod ręką 3 łyżki tejże)
☼ masło (chyba, że mamy pod ręką 1 łyżkę i 1 łyżeczkę)
☼ 1 małą cebulę
☼ bulion w kostce (chyba, że … 1 kostkę, czyli pół litra bulionu)
☼ 250g świeżych pieczarek
☼ świeżą kolendrę

Jak już wrócimy ze sklepu, to wykonujemy:

☼ Cebulę drobno posiekać. W dużej patelni o wysokich brzegach (ewentualnie w rondlu) rozgrzać 2 łyżki oliwy z łyżką masła, wrzucić cebulę, zeszklić.

☼ Wrzucić (bez wcześniejszego gotowania)ryż i smażyć przez 2 min. Wlać bulion, posolić, popieprzyć i gotować 15 min, często mieszając.

☼ W tym czasie oczyścić grzyby, wypłukać, drobno posiekać i dusić 15 min na osobnej patelni z łyżką oliwy i śmietaną (kilka łyżek).

☼ Risotto zdjąć z ognia. Dodać grzyby, 2 łyżki startego parmezanu, ewentualnie posiekaną kolendrę dla smaku i koloru. Dokładnie wymieszać, odstawić na 2 min, podawać.

☼ Ryż w dobrze przyrządzonym risotcie powinien być miękki i wilgotny. Podstawą sekretu udanego risotta jest ryż.

Pyyyyyyychaaa. Przepis zerżnięty od Roberta Makłowicza zmodyfikowany o ilość składników, śmietanę i kolendrę (ha! uczennica przerosła mistrza!)

Jutro powtórka z rozrywki :D

Reklamy

Zostaw komentarz, będzie mi miło! :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s